sâmbătă, 19 iunie 2010

Tipar rochie parte peste parte.

Analiza modelului:
- fata de rochie este asimetrica, parte peste parte, are 2 pense la bust;
- spatele este simetric si are 2 pense;
















Etapa 1:



















Pentru ca din model reiese ca rochia este putin mai larguta in talie, am ingustat pensele putin (linie mov) si apoi le-am mutat in lateral. Cum facem asta? Masuram adancimea pensei pe linia taliei si apoi o mutam in lateral.



Etapa 2:





















Aici am mutat pensele de pe umar, sub bust (prin rotire), am ingustat fusta pe linia de terminatie apoi am desenat restul liniilor conform modelului.


Etapa 3:












































In etapa 3 am dat cretii de pe sold.


Etapa 4:













































Am despartit cele 2 contururi, am dat rezervele de coasere, directia de croire si numarul de repere croit. Cu linia mov am desenat linia dupa care vom croi dublurile.


Etapa 5:




















Pentru ca spatele este croit dintr-o singura bucata a trebuit sa anulez cambrarea de pe mijlocul spatelui si sa o mut in lateral. Cat adaugam pe linia taliei la mijloc atat ingustam in lateral. Apoi am scurtat tiparul de baza dupa cat avem noi nevoie.


Etapa 6:





















Aici am dat forma forma pensei, linia dupa care vom muta pensa de pe umar, am ingustat fusta la terminatie si am dat si forma bentitei de jos.Am mai dat si forma dublurii de la maneca.

Etapa 7:























Aici am mutat pensa de pe umar.


Etapa 8:




















Pentru ca pensa de la spate e sub forma de clin, dar nu se termina pe nici o linie din conturul exterior, am rotit putin pensa pentru a putea da rezervele de coasere.



Etapa 9:




















Aici am dat rezervele de coasere, directia de croirie si numarul de bucati croite. Bentita de jos, este cea folosita la gat (va masurati perimetrul gatului ipartiti la 2 + inca o rezerva a cordonului ca sa va puteti lega)


Toate aceste repere se mai rotunjesc acolo unde credeti voi ca e necesar, sa nu apara conturul colturos. Eu nu ma mai ocup si de asta ca imi ia prea mult timp. De aceea nu mai inchid nici contururile rezervelor.

9 comentarii:

  1. Apreciez f mult munca depusa de tine pentru a invata si alte persoane ceea ce tu ai invatat poate in mai multi ani.M-ai pierdut la mutatul penselor la spate ...de la etapa 7. Nu am inteles cum ai reusit sa masori... este jumatatea manecii la spate? si apoi ai unit cu pensele? nu am nici cea mai mica idee.
    pup:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am masurat nimic. Mai intai m-am uitat in model, am vazut cam de unde porneste pensa aia curbata. Pe tipar am trasat mai intai linia curba a pensei, apoi din punctul in care pensa curba se intalneste cu linia rascroielii manecii, am dus o linie dreapta pana in varful pensei de pe umar(desenul din etapa 6).Dupa ce am unit linia curba cu varful pensei de pe umar, vezi ca se formeaza un patrat(aproximativ). Acel contur il rotesti spre dreapta pana sa inchide pensa de pe umar. Dupa ce ai mutat conturul vezi ca iti apare o noua pensa pe lateral.Apoi unesti latura noua a pensei laterale cu punctul de pornire a pensei curbe. Sper ca am explicat cat mai pe intelesul tau ... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. imi poti pune te rog ce este scris pe imaginea de la etapa 9 ... multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. as vrea sa aflu mai multe despre masurarea si facutul tiparelor daca poti sa ma inveti masi bucura foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur tare mult c-am gasit acest blog :) sunt nevoita sa lucrez de acasa,sa invat (momentan brodez manual)si chiar imi prind bine informatiile gasite aici (desi imi par complicati pasii de urmat :( ).Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
  6. felicitari pentru postari. Ce soft pentru tipare si modelare folositi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru tipare folosesc Gemini Pattern Editor.

    RăspundețiȘtergere