Analiza modelului:
Topul are 2 clini la fata si 2 la spate;
M-am gandit sa proiectez un top foarte simplu pentru ca voi sa puteti intelege exact cum se face, nu dupa ochi cum procedeaza multe persoane. Pentru a incepe modelul folosim tiparul de baza de la rochie (bluza) si il scurtam cat avem noi nevoie in partea de jos.
Etapa 1:
In prima poza avem tiparul de baza scurtat dupa lungimea necesara noua.
In a doua poza am rotit partea dreapta a tiparului, spre stanga pana ce pensa de pe umar s-a inchis complet. Apoi am trasat linia dupa care vom taia topul in partea de sus a fetei.
Ca sa nu cumva sa tai topul prea scurt in partea de sus, m-am orientat dupa linia bustului (linie care in tiparul de baza este linia care porneste fix de la intersectia dintre rascroiala manecii cu linia cusaturii laterale si merge paralel cu linia de terminatie ) In realitate aceasta linie se suprapune perfect cu cea mai proeminenta forma a bustului si m-am masurat orientataiv de la proieminanta in sus cat sa-mi acopere sanii (voi il puteti face cat de scurt sau lung vreti).
Etapa 2:
In aceasta etapa am rotit inapoi partea dreapta a tiparului ca sa obtin un tipar drept, (puteam sa despart cele doua contururi si in forma de la etapa 1). Voi daca faceti tiparul pe foaie il copiati direct in pozitia de la faza 1 numai sa aveti grija la croit sa fie in pozitie verticala.
Etapa 3:
Aici am desenat cele doua contururi despartite si am rotunjit putin tiparul pe linia bustului ca sa nu imi iasa topul in colt.
Etapa 4:
Aici am dat rezervele de coasere si am notat pe fiecare reper directia de croire si de cate ori trebuie croit reperul.
Etapa 5:
Lungimea spatelui se coreleaza cu lungimea fetei, in partea de jos, adica din talie fata si spatele sunt egale. Am vrut ca bustiera sa fie drapta pe linia superioara de terminatie asa ca de la subrat am dus o linie dreapta. Pensa de la spate era mai scurta decat linia superioara de terminatie asa ca am dus o linie dreapta din varful pensei pana la intersectia cu linia de terminatie. Putem sa lungim si pensa pana sus dar asa sunt sigura ca pastrez cat mai bine dimensiunile din tiparul de baza.
Etapa 6:
Aici v-am aratat cum am taiat reperul din tiparul de baza.
Aici am despartit reperele.
Etapa 7:
Aici am dat rezervele de coasere, directia de croit si de cate ori trebuie croit fiecare reper.
foarte bun si frumos
RăspundețiȘtergereDin ce material este confecţionat modelul? Din ţesătură sau din tricot? În ambele situaţii trebuie particularizate adaosurile de lejeritate! Chiar daca este realizat dintr-un material inextensibil, adaosurile nu pot fi aceleasi ca la o rochie clasica deoarece nu exista zona de sprijin de pe umeri.
RăspundețiȘtergerebuna.vreau sa te intreb daca si vinzi tipare? am nevoie de tipare pt rochii..multumesc
RăspundețiȘtergerebuna! tipare vinzi ?
RăspundețiȘtergeream nevoie de tipare pt orice, pentru ca nu ma pricep la nimic...
multumesc !