- si la fata si la spate, rochia este simetrica;
- nici la fata, nici la spate, rochia nu are pense;
Etapa 1:
Mai intai am mutat pensa din talie, jumatate am dus-o pe lateral iar cealalta jumatate pe linia de simetrie a fetei (linie albastra). Apoi am dat forma de cravata de pe mijlocul fetei (linie bleo). Tot aici am dat si directia dupa care vom muta pensa de pe umar (linie roz).
Etapa 2:
Aici am mutat pensa de pe umar, pe bust, apoi am trasat linia de contur superior a fetei de rochie. (linie neagra curba).
Etapa 3:
Aici am dat directia dupa care voi muta pensa de pe bust ( in directia opusa) De ce? Din acelasi motiv pentru care am mutat pensa si la rochia galbena. Cretii vor fi spre linia de simetrie a rochiei.
Etapa 4:
Aici am mutat pensa de pe bust, am anulat-o pentru ca in acea zona vom avea creti. Am dat directiile dupa care voi mai da putin surplus materialului (pentru creti), apoi am dat si largimea rochiei in partea de jos. Pentru asta am rotit: in lateral, linia din talie iar pe linia de simetrie am rotit linia de jos pana a ajuns pe aceeasi directie cu linia albastra (deschizatura pensei obtinuta la etapa 1)
Etapa 5:
Aici am suplimentat tiparul pentru a putea obtine cretii de pe linia de simetrie a fetei.
Etapa 6:
Aici am dat rezervele de coasere, directia de croire si numarul de repere croit.
Etapa 7:
Pentru ca nici la spate nu avem pense, am procedat la fel ca la fata (am mutat pensa din talie in parti). De ce am mutat pensa pe ambele parti? Pentru o mai buna asezare.Tot aici am dat si forma de la gat pentru cravata.
Etapa 8:
Aici am largit rochia pe linia de terminatie si am procedat la fel ca la fata.
Etapa 9:
Aici am dat rezervele de coasere, directia de croire si numarul de repere croit.
inginereste este corecta transformarea,dar practic se poate realiza mult mai simplu,se vede ca lucrezi mai putin practic,teoretic stii,insa practica bate teoria.
RăspundețiȘtergereAvand in vedere ca nu lucrez pe hartie, imi permit sa lucrez inginereste. Cei care nu au habar de realizarea unui tipar, trebuie sa inteleaga exact toti pasii care trebuie parcursi pentru a putea obtine un tipar de model. Parerea mea...
RăspundețiȘtergereRecunosc ca nu am lucrat in proiectare nici macar un minut si cu toate astea nu vad cum ar putea fi realizat mai simplu de atat. Ca am facut transformarea in atatea etape... este pentru ca am vrut ca toata lumea sa inteleaga.
La comentarii rautacioase ne pricepem toti, mai putini suntinsa, cei care si fac ceva. Oricum multumesc de comentariu, pararea unui cunoscator nu strica niciodata.
ANCA,nu era un comentariu rautacios,vroiam sa-ti sugerez sa incepi a le explica reteaua de baza pt realizarea tiparelor,adica in primul rand sa explici cum se iau masurile,si cel mai important ,sa specifici masurile necesare pt fiecare tip de produs.imi place ceea ce realizezi pe acest blog,si eu am inceput sa fac un astfel de blog,insa nu ma descurc la realizarea lui.vreau sa-ti spun ca te urmaresc si chiar imi place,sincer,ceea ce faci.
RăspundețiȘtergereLa tiparele de baza am pus un tabel cu masurile necesare pentru a putea incepe calculul celorlalte dimensiuni.Pe la inceput am vrut sa pun si explicatii cu luarea masurilor si am sa o fac in curand. Multumesc de ideie. Presupun ca tu esti anonima care a postat primul comentariu.Vreau sa-ti zic ca eu stiu ca unele chestii se fac mult mai usor dar eu aici vreau sa invat lumea, sa faca tipare, nu sa croiasca direct pe material.
RăspundețiȘtergereLa reteaua de baza, nu stiu ce explicatii ar trebui sa mai dau. Sa puna lumea intrebari cu lucrurile pe care nu le inteleg exact ca asa eu nu-mi pot da seama unde nu inteleg. Acolo e mai migalos intr-adevar. De exemplu tu ce nu intelegi?
Legat de blog ... la ce nu te descurci?
Eu iti multumesc mult,pu tot ajutorul acordat!shi cred ca mai simplu nu poate fi explicat,:) eu personal nu am studii in domeniu,shi am inteles!
RăspundețiȘtergereTiparele sunt contra cost?Help...Ms mult (malinadefta@yahoo.com)
RăspundețiȘtergereVreau sa spun ca niciodata nu mi s-a parut mai usor sa realizezi un tipar nou. Eu nu am studii de specialitate, dar imi doresc foarte mult sa pot crea singura tiparele pentru hainele pe care le gandesc. Urmarind aceste etape am inteles exact ce am de facut. E un pas important pe care imi doream de mult sa il fac. Multumesc.
RăspundețiȘtergereDraga Anca,
RăspundețiȘtergerearticolele tale sunt foarte utile!
Multumesc!
si
keep up the good work :)
da este bine si mai complicat cand unii nu vor sa iti arate nici pe banuti/gratis.Exista tipare-model pt fusta,rochie,jacheta,taior,costum, dupa care se aplica masurile respective si/sau creatia fiecaruia cam cum ar dori sa arate acel obiect.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru explicatii! Au fost foarte utile... N-am gasit pana acum nimc mai usor de inteles..
RăspundețiȘtergereeu as vrea sa stiu cum se face un tipar de rochie clasica.ma poate aj cineva?cu calcule cu tot.cine stie sa imi trimita mail pe darandoioana@yahoo.com
RăspundețiȘtergereBuna interesante etapele de transformare ale tiparului
RăspundețiȘtergerePentru un incepator sunt folositoare
Mie imi place sa lucrez si din Burda ,dar fac si tipare propri
Buna ziua eu as vrea sa cunosc mai multe lucruri despre tipare ma puteti ajuta? multumesc
RăspundețiȘtergerema intereseaza cine poate sa-mi faca tiparele pentru maieuri de barbati
RăspundețiȘtergeredaca poate cine sa-mi tiparele pentru maieurile de barbati de la marimea s pana la xxxl va rog trimitetimi un mesaj la adresa baizzel_regele@yahoo.com
RăspundețiȘtergeresunt noua in domeniu si ma bate gandul sa incep sa-mi realizez propria creatie dar mai e mult pana atunci...pentru inceput asi vrea sa parcurg etapele dar sincer nu inteleg nimik...daca ai putea sa ma ajuti (roxy_bombonica10@yahoo.com)
RăspundețiȘtergerepe bune acum eu am facut scoala profesionala de croitorie si sincer iti spun ceea ce ai facut tu este fantastic. si cum spunea inginera mea[cea ma talentata]: NICIODATA SA NU LUCRATI FARA TIPAR.....mai bine nu se poate explica pentru necunoscatori, cat si pentru cunoscatori. continua tot asa
RăspundețiȘtergereeste corect modul de transformare al tiparului .
RăspundețiȘtergereps. am lucrat in cadrul unei firme de conf. la creatie , am facut si comanda ani buni si colac peste pupaza mai sunt si ing ( electronist- daca nu e cu suparare) si tot mai am de invatat.
mi-a facut placere sa vad un mod de expunere limpede. felicitari si.. traiasca geometria!
si eu am incercat sa invat sa fac tipare singura. in principiu am si reust cu cursuri de la eurocor dar este destul de complicat. eu lucrez croitorie comanda acasa iar dorinta mea a fost de a realiza tipare pentru fiecare persoana deoareace sunt foarte multe tipuri de corpuri insa este destul de dificil.pana la urma tot la burda am revenit.
RăspundețiȘtergerenu inteleg nimic ptr. k sunt la inceput, poti sa explici si ptr. incepatori te rog
RăspundețiȘtergereMii de multumiri pentru informatii. Si felicitari pentru initiativa! Sunt o impatimita a crosetei si chiar as fi avut nevoie de un tipar inainte de a ma apuca de realizat o rochie. Inca odata, multumiri!
RăspundețiȘtergereBUNA AM INTRAT INTIMPLATOR AICI SUNT CU TOTUL FASCINATA DE CEIA CE GASESC AICI AM LUCRAT CA CONFECTIONER TEXTILE 5 ANI IN MASINA VREAU SA AJUNG SA INVAT SA FAC TIPARE PE CALCULATOR SI APOI SA LE POT PRODUCE TE ROG DACA POTI SA MA AJUTI SA INTELEG CEVA DIN TOT CEIA CE FACI SI MAI ALES LA DESCIFRAREA LITERELOR SI NUMERELOR .AM LUCRAT SI ROCHITE AM CUNOSTINTE DE ASAMBLARE DAR VREAU SA INVAT DESPRE CREAREA TIPARELOR PE COMPIUTER DACA POTI SA MA AJUTI RASPUNE-MI LA :doinelita78@yahoo.com MULTUMESC
RăspundețiȘtergere