- topul este simetric si la fata si la spate, nu are nici o pensa dar in schimb are creti si cute.
Etapa 1:
Mai intai am dat forma dungii negre (verticale) de pe mijlocul fetei. Sa nu uitam ca acea duga va avea jumatate din latimea totala, pentru ca noi lucram doar pe jumatate de tipar. Apoi am dat doar inceputul dungii orizontale, dupa care am mutat pensa din talie... jumatate spre linia de simetrie si jumatate pe lateral. Pe linia de terminatie, trebuie sa avem grija ca pensa nu se inchide complet. De ce? Pentru ca atunci cand am taiat lungimea necesara din tiparul de baza asta e ce mi-a mai ramas din pensa. Puteam pur si simplu sa rotesc partea dreapta a tiparului pana cand cele doua laturi s-ar fi intalnit pe linia de terminatie si in acest caz, cand as fi mutat pensa pe parti trebuia sa am grija de repartizarea ei, doar pe linia taliei. In cazul de fata trebuie sa am grija sa repartizez corect pensa si pe linia de terminatie. (1/2 din latimea pensei de pe linia de terminatie, se muta pe fiecare parte). Linia albastra este linia dupa care vom muta pensa de pe umar.
Etapa 2:
Dupa ce am mutat pensa de pe umar am trasat si continuarea liniei dungii negre orizontale.
Etapa 3:
Aici am dat directia dupa are vom da un adaos tiparului si la duga si reperul lateral fata, dupa care am dat si adaosul pentru dunga orizontala.
Etapa 4:
Aici am dat adaosul pentru cretii de la reperul lateral fata.
Etapa 5:
Se pare ca aici m-am cam grabit si am uitat sa notez directia de croire si numarul de repere croit. :) Oricum sensul este acelasi ca si la celalalte tipare. Dublura pentru dunga din fata este pana la linia neagra din centru sau putem face topul si fara dublura. De la acea dunga, spre dreapta (fasia mai ingusta) reprezinta surplusul pentru cute. Dublura de la duga orizontala o luam de la etapa 3 (fasia mai ingusta)
Etapa 6:
Ca si la fata, am mutat pensa din talie, pe lateral. Apoi am dat latimea dungii orizontale de la spate.
Etapa 7:
Aici am dat directia dupa are vom da un adaos tiparului si la duga si reperul lateral fata, dupa care am dat si adaosul pentru duga orizontala.
Etapa 8:
Aici am dat adaosul pentru creti si rezervele de croire.
Mai trebuia sa fac un tipar pentru breteaua de dupa gat. Nimic mai simplu este o fasie dreptunghiulara cu latimea = 2x latimea dungii vreticale sau egala cu ea dar croita la indoitura materialului cum de altfel se croieste si duga verticala de pe centrul fetei, iar lungimea o masuram pe noi. De unde porneste breteaua, pe dupa gat si in final ne intoarcem de unde am plecat cu masuratul.
Mii de multumiri pentru desene si explicatii... este singurul blog de croitorie cu tipare profesionist din Romania! Bravo!! O sa il urmaresc constant...si te pun si in Blogroll, se poate?
RăspundețiȘtergereDa si sa-mi dai si tu link-ul tau.
RăspundețiȘtergereO sugestie: pentru ca unele dintre noi (eu cu siguranta) sunetm 100% incepatoare si nu intelegem imediat explicatiile ptr tipare, ar fi util sa intruduci si video (pe You tube) pe care il inserezi apoi aici pe blog. Am vazut ca asa au strainii, speram sa gasesc si in limba mea materna. Felicitari ptr blog!
RăspundețiȘtergere