joi, 17 iunie 2010

Tipar rochie cu platca si clini


Analiza modelului:
Din model se observa ca:
- pensele de pe umar dispar (si la fata si la spate);
- avem platca si pe fata si pe spate (la fata e dintr-o singura bucata iar la spate din 2 bucati);
- si la fata si la spate avem clini (observam ca ei sunt egali, fata si spate);
- la umar conturul manecii trece de linia rascroielii manecii.













Mai intai de toate stabilim lungimea rochiei si scurtam tiparul de baza dupa lungimea necesara. Cu mov am desenat tiparul de baza, cu bleo liniile dupa care modificam tiparul de baza iar cu rosu am desenat conturul final.

Etapa 1:






















In prima etapa am desenat liniile dupa care vom moifica tiparul de baza la fata.


Etapa 2:





















Aici am rotit spre stanga partea de deasupra liniei bleo (de la subsuoara), pana cand pensa de pe umar se inchide complet.



Etapa 3:



















In aceasta etapa am despartit toate reperele necesare constructiei rochiei la fata, apoi am stabilit rascroiala gatului si rascroiala manecii. Deoarece din model nu se vedea linia umarului, am dedus ca surplusul de pe umar trebuie atasat direct de rochie.


Etapa 4:




















Dupa ce am terminat de desenat toate contururile am adaugat si rezervele de coasere si acesta este conturul final. Rezervele le punem pe tipar sau le lasam la croit, direct pe material.



Etapa 5:










Deoarece clinul de la spate este egal cu cel de la fata a trebuit sa mut pensa din talie mai spre stanga pana cand linia neagra din talie este egala cu cea de la fata.
Trebuie sa fim atenti la lungimea clinului, sa fie aceeasi cu cea de la fata. Cum facem asta? Cel mai usor masuram distanta de la linia de terminatie pana la clin.
Pe umar a trebuit sa anulez pensa pentru ca ea nu apare in model. Cum am facut asta? Am masurat distanta de la pensa pana la rascroiala manecii si am adaugat-o in continuarea primei linii a umarului ( linia de la rascoiala gatului pana la pensa). Dupa ce am desenat linia, am trasat un arc de cerc cu varful in intersectia dintre linia umarului cu rascroiala gatului si raza = cu lungimea umarului, dupa care am rotit rascoiala manecii si linia umarului pana cand s-au intersectat undeva pe cerc.

Etapa 6:

















In aceasta etapa am trasat linia dupa care vom taia platca la spate, avand grija ca pe linia de la subrat cele 2 platci (fata si spate) sa aiba aceeasi lungime.Dupa ce am trasat aceasta linie am observat ca pensa de la spate depaseste aceasta linie si dupa cum observam in model, pe platca nu trebuie sa apara nici o pensa.Am scurtat pensa pana pe linia platcii.



Etapa 7:



















In aceasta etapa am dat rascroiala gatului la spate, avand grija ca pe linia umarului cele doua rascroieli sa se intalneasca (fata si spate) adica, pornind le la rascoiala manecii lungimea umarului la fata trebuie sa fie egala cu lungimea umarului la spate.


Etapa 8:




















Aici am despartit toate contururile necesare constructiei rochiei la spate si am adaugat adaosul de pe rascroiala manecii. Pe linia umarului, acest adaos are o linie usor mai inclinata decat linia umarului.


Etapa 9:





















Dupa ce am terminat de desenat toate contururile am dat rezervele.



Dupa ce am terminat de desenat tot tiparul ne stabilim de cate ori va trebui sa croim fiecare detaliu si scriem pe tipar. Eu nu am mai scris ca sa nu mai insir si alte poze.
Platca fata 1 la indoitura materialului;
Platca spate  2x
Clin fata  2x
Clin spate 2x
Partea centrala jos a fetei 1 la indoitura materialului;
Partea centrala jos a spatelui 2x
Se mai croiesc niste bentite pentru rascroiala gatului (am uitat acum sa le desenez) dar va explic cum.
Punem tiparul de platca fata la indoitura materialului si trasam doar conturul gatului apoi ii dam bentitei o latime  de 4-5 cm (sau cat vrem noi ) si taiem  sau am sa pun eu un desen maine. Si la fel procedam si la spate si la maneci.

2 comentarii:

  1. Va multumesc foarte mult pentru acest tipar. De mult timp cautam un tipar clar şi nu gaseam.

    RăspundețiȘtergere
  2. klasssss!!!!!!!!!sooper!!!!

    RăspundețiȘtergere